Vedlikehold av gravstein

Hvor raskt gravsteinen blir skitten varierer og kommer an på type stein (polert/ru), værforhold, og plassering på kirkegården. En gravstein som står i nærheten av et tre eller annen vegetasjon kan oppleves å bli raskere skitten enn steiner som står mer åpent til.

Enkel og regelmessig vask av steinen kan du som har ansvaret for gravstedet selv utføre, og nedenfor har vi noen tips til dette. En helpolert gravstein vil for eksempel være mye enklere å holde ren enn en ru/meislet stein.

Dyptgående kjemikalievask og oppussing av navn/inskripsjon

Dersom gravsteinen har stått i flere år uten regelmessig vask, eller steinens plassering gjør den spesielt utsatt for smuss, kan det være lurt med en profesjonell, dyptgående kjemikalievask. Dette kan vi gjerne utføre. Da blir gravsteinen bragt inn til vårt verksted hvor arbeidet blir utført.

Veldig ofte ønsker våre kunder at vi da samtidig pusser opp navn og inskripsjoner. Da påfører vi ny maling for hånd, og steinen fremkommer som ny når den settes tilbake på gravstedet. Ta kontakt med oss for mer informasjon om dette.

Tips til eget vedlikehold av gravstein

Som et minimum bør man vaske gravsteinen hver vår, men aller helst bør den rengjøres to ganger i året: Vår og høst. Vi anbefaler å bruke en litt stiv kost, for eksempel en oppvaskbørste, og lunket såpevann. Eventuelt kan man også bruke litt klorin. Bruk ikke stålbørste da dette kan skade steinen. Det er viktig å være forsiktig når man vasker i nærheten av inskripsjon og påmalte ornamenter slik at man ikke ikke pusser bort malingen. For å fjerne mose i skriften kan man bruke en redskap av hard plast eller tre.

PERSONVERN OG COOKIES

Design, CMS og Steinbyggeren av EKH GRAFISK